”Vissa barn överskrider sin sockerkvot redan efter dagens första mål”

Att godis, bullar och glass är onyttigt vet de flesta föräldrar. Men även frukostflingor, juice och yoghurt är stora sockerbovar, betonar Åsa Brugård Konde, nutriontionist på Livsmedelsverket.

V

ill man minska på sockret i sina barns vardag är det framför allt frukosten och mellanmålen man ska fokusera på. Det är där de största sockerbovarna finns enligt experterna. Till skillnad från middag och lunch tenderar vi att äta samma mat till frukost nästan varje dag och det gör det än viktigare att ha koll på vad man stoppar i sig.

Åsa Brugård-Konde FOTO: LIVSMEDELSVERKET

– Många produkter som vänder sig till barn, som fruktyoghurt och flingor, innehåller ofta mer socker än andra. Detta trots att barn har mindre plats för socker än vuxna. Barn behöver nyttig mat och om de äter mycket tomma kalorier finns en risk att de inte får i sig den näring de behöver, säger nutritionisten Åsa Brugård Konde.

För den som vill dra ner på sockret kan nyckelhålsmärket vara en hjälp. För många varor signalerar det en relativt låg sockerhalt – bröd max 5 procent, flingor och müsli max 13 procent. Fruktyoghurt bara nyckelhålsmärkas om den innehåller max fyra procent socker.

– Det är en smart hjälp för både vuxna och barn. Till syvende och sist är det vi föräldrar som har ansvaret för vad vi erbjuder våra barn. Det är en investering för livet att ge dem bra matvanor, säger Åsa Brugård Konde.

Thomas, 31, åt som en femåring i en vecka – titta hur det gick

14 sockerfällor att se upp med…

STOCKHOLM 2008-09-25
Drickchoklad.
Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX / Kod 30072
** OUT DN (även arkiv) ** STOCKHOLM 2008-09-25
Drickchoklad.
Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX / Kod 30072
** OUT DN (även arkiv) **
Drickchoklad – inte bäst

Nyponsoppa 2 dl = 6 sockerbitar
Fruktkräm 1 dl = 6 1/2 sockerbitar
Fruktyoghurt 1,5 dl = 4 sockerbitar
O’boy chokladdryck 2 dl = 6 sockerbitar
Saft 2 dl = 5 sockerbitar
Lättdryck 2 dl = 4 sockerbitar
Apelsinjuice 2 1/2 dl = 8 sockerbitar
Läsk 2 dl = 5 sockerbitar
Sylt 1 msk = 2 sockerbitar
Äppelmos 1 msk = 1 sockerbit
Kalaspuffar 1 dl = 2 sockerbitar
Risifrutti 1 förpackning = 11 sockerbitar
Drickyoghurt 2 dl = 4 sockerbitar
Ketchup 1 msk = 1 sockerbit

Obs. Mängden varierar från ett märke till ett annat.

Källa: Livsmedelsverket

Bowl of muesli with yoghurt, strawberries and blueberries for healthy breakfast Bowl of muesli with yoghurt, strawberries and blueberries for healthy breakfast
FOTO: COLOURBOX

3 nyttigare alternativ till en sockersöt frukost

Naturell yoghurt med riktiga bär och lågsockermüsli
Vill du få ner sockerhalten i frukosten är det bättre att köpa en 3-procentig yoghurt utan smaktillsats och i stället mixa i lite riktiga bär. Med lite äkta vaniljpulver kan du få en mjukare smak på yoghurten. Serverar du 30 gram lågsockermüsli till detta kommer frukosten att innehålla totalt cirka 2 gram eller cirka 8 kalorier tillsatt socker.
Socker: Knappt 1 sockerbit.

Fettspetsad havregrynsgröt med lingonsylt
Koka 3/4 dl havregryn i 1 dl mjölk per person. Blanda i cirka en matsked fett (rapsolja eller flytande matfett) och cirka en matsked lingonsylt. Häll på ytterligare 1/2 dl mjölk ovanpå. Sylten ger totalt 6,5 gram tillsatt socker och utgör runt 7 procent av alla kalorier. Denna procentsats skenar lätt iväg om du inte håller nere på sylten.
Socker: Två sockerbitar.

Smörgås med smör och ost och ett glas mjölk
Sockerinnehållet i bröd varierar väldigt mycket, läs därför noga på förpackningen. Under mängden kolhydrater hittar du mängden sockerarter. Den kan variera från 2 till över 10 gram per 100 gram. Även mörkt bröd kan ligga högt.
Dricker barnet ett glas mjölk och äter en skiva nyckelhålsmärkt bröd med matfett och en skiva ost (31 procent fett) på blir den totala sockermängden för denna frukost cirka 0,5–3,5 gram.
Socker: 0-1 sockerbitar.

Källa: Ann Fernholm, Åsa Brugård–Konde

Vad säger märkningen om sockerhalten?

– Att ta reda på exakt hur mycket tillsatt socker en vara i affären innehåller är i princip omöjligt idag. I näringsdeklarationen på exempelvis ketchup blandar man det socker som finns naturligt i tomaterna med det socker som är tillsatt. Konsumenten kan därför inte jämföra olika former av ketchups och välja den som har minst tillsatt socker i sig.
– Miljöpartiet har en haft motion i Riksdagen om att märka ut mängden tillsatt socker på livsmedel, men den blev tyvärr avslagen, säger vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.

Grafik: Så påverkar sockret kroppen

Klicka på cirklarna för att läsa mer

Så påverkar sockret kroppen